BARABA Kakve nema

Story-baraba-01

Datum objave

Od najboljeg uvek može da se stvori još bolje… Zato smo rešili da sami sebe stavimo pred izazov, odemo korak dalje i stvorimo ultimativne rakije koje će pradstavljati samu esenciju naše posvećenosti, voća sa našeg podneblja, našeg iskustva i jedinstvenog načina proizvodnje. Iz tog izazova, stvorena je Baraba, linija premijum rakija na koje smo na svaki način ponosni, jer je to najbolje što dolazi iz naše kuće i predstavlja nas same i našu filozofiju u potpunosti. 

Za kvalitet bez kompromisa, kakav odlikuje Baraba rakije,  potrebno je prvo da svaki plod bude savršeno zreo i zdrav, te da proces proizvodnje bude precizan i tačan, vođen vizijom celog našeg tima.

Da bismo sve to postigli, selekcionisali smo voće iz najboljih delova sopstvenih voćnjaka, još tokom sazrevanja birajući stabla koja nose plodove određenog kvaliteta. Naše voće nosi pečat podneblje sa mnogo sunca i umerenom klimom i zemljišta jedinstvenog sastava.  Svaki plod u našem voćnjaku ubran je rukama, a za Baraba rakije odabiraju se samo najbolji, savršeno zreli plodovi. Taj neponovljiv karakter voća sazrelog u Palićkom kraju, sa toliko sunčanih sati i oceditim zemljištem punim minerala, ne može da se ponovi na drugom mestu. Odatle potiče raskoš mirisa i jedinstveni pečat teroara koji nas razlikuje. 

Svo voće koje koristimo za Baraba rakije bere se rano ujutru, dok je još sveže, a zatim odmah odlazi na pranje i ručnu selekciju, kako se ne bi potkrali nesavršeni plodovi. Nakon mlevenja, voćni kljuk fermentiše na temperaturi od 15 do 18 stepeni, u strogo kontrolisanim uslovima u posudama od inoksa. Proces se prati sve vreme i odvija bez dodavanja ikakvih veštačkih primesa ili šećera. U njemu je samo ono što dolazi iz prirode i samog voća! Čim se fermentacija završi, kako ne bi došlo do kvarenja i neželjinih procesa, kljuk ide na destilaciju u savremene bakarne destilatore. Naši kazani se podešavaju prema iskustvu naših majstora i tehnologa, tako da se u destilatima sačuva što više mirisa i ukusa voća i dobiju maksimalno čiste rakije.

Ipak, i voće i tehnologija sami ne bi bili dovoljni da napravimo nešto tako posebno kao što je Baraba. Za nju je potrebno i istinski dugo iskustvo, ono neuhvatljivo znanje koje se stiče generacijama i nemoguće ga je naučiti iz knjiga. To je snaga naše lokalne tradicije, vekovima negovane u krajevima oko Subotice i Palića.  Na našem jedinstvenom teroaru voće se gaji i selekcioniše već stotinama godina. Zato je naš kraj mesto na kom su rođene mnoge autohtone sorte krušaka, grožđa, breskvi, kajsija i jabuka. Ta voćarska tradicija iznedrila je i potrebu da se najbolji plodovi pretvaraju u plemenita pića. Iz takve tradicije, nastala je 1896. godine i Palićka Voćarsko-vinogradarska škola sa modernim rasadnikom, čiji je Podrum Palić u potonjim decenijama postao naslednik. Zato je u svaku kapljicu naše Barabe utkano genaracijsko iskustvo i vekovna tradicija stvaranja najboljg sa naše zemlje i od našeg voća.

U ovom poslu važna je i strast, jer bez nje nema vrhunskog pića. A pravljenje rakije za nas je pucketanje u buradima tokom vrenja, zrak sunca u kapi bistre i mirisne rakije, prvi dodir pića na nepcima i uživanje u prvom mirisu, radost zbog posla koji je urađen valjano, na svojoj zemlji, od sopstvenog, brižljivo biranog voća i pomoću znanja i iskustva koji su se tokom dugog vremena pretvorili u ponos. Zbog svega toga, Baraba rakije prozvode se u veoma ograničenim količinama i dostupne su isključivo u odabranim ugostiteljskim objektima i specijalizovanim radnjama.

Napokon, naše najbolje rakije sa dobrim razlogom nose baš ime Baraba! Našu Barabu je izgradilo iskustvo i zato je on samouveren i karakteran, uglađen i doteran, ali uvek opušten. Tačan je i precizan, ali slobodan i nezavistan. Baraba je hedonista, ali umeren u svemu. Duhovit, ali ozbiljan, Baraba se ne plaši da dođe do ivice, ali nikada ne pređe granicu. Baraba zato impresionira i ostavlja trag. 

Dobrodošli u Barabin svet. Dobrodošli u svet vrhunskih rakija…

 

 

 

 

Baraba Dunja

Ova rakija sveže i jake arome izvanredan je izraz prirodne dunjevače, koja osvaja čula već pri sipanju, izrazito postojanog mirisa koji dugo ostaje u nozdrvama i na nepcima.  Pravi se od najslađih zlatnih plodova dunje iz našeg voćnjaka, a preporučujemo da je pijuckate blago rashlađenu, kao aperitiv. 

 

Baraba Kajsija

Slasni, zreli, probrani plodovi kajsije iz našeg voćnjaka pretvoreni su u zavodljivu, elegantnu, mirišljavu rakiju koja u sebi sabira raskoš i toplinu ranih letnjih dana. Ovo otmeno piće, eterična esencija voća, odlično će pratiti dobar obrok.

 

Baraba Šljiva

Rakija od šljive veliko je svedočanstvo o veštini destilera da stvori piće koje će nas pratiti u važnim životnim povodima i koje će biti dostojan izdanak vekovne tradicije ovih prostora. A priča o rakiji Baraba Šljiva počinje biranjem najboljih plodova šljive u voćnjacima Podruma Palić, nastavlja se stvaranjem čiste voćne esencije i dovršava čuvanjem u buradima od fine hrastovine gde karakter ovog pića nastavlja svoj razvoj. Ovu rakiju valja poslužiti na sobnoj temperaturi, na kraju dobrog obroka.

 

Baraba Viljamovka

Jedinstveno, sunčano Palićko podneblje izvanredno je za gajenje sočnih i aromatičnih kruški viljamovki i ona na ovom tlu daje sve od sebe. Od takve kruške, koja ovde pokazuje najbolje karakteristike svoje sorte, mi smo napravili rakiju plemenitog karaktera koja će goditi i kao aperitiv i kao dižestiv.

 

Baraba Loza 

I iskusni znalci, oni koji od rakije od loze puno očekuju, već na prvi gutljaj umeće da cene našu moćnu, snažnu i pitku lozovaču koja je napravljena od probranih grozdova iz Palićkih vinograda. Njene snažne voćne, cvetne i herbalne note odlično će se uklopiti uz znalački priređeno predjelo.