{"id":1615,"date":"2021-05-19T11:26:36","date_gmt":"2021-05-19T11:26:36","guid":{"rendered":"http:\/\/sofija.online\/?p=1615"},"modified":"2022-01-13T14:48:35","modified_gmt":"2022-01-13T14:48:35","slug":"baraba-kakve-nema","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/podrumpalic.rs\/baraba-kakve-nema\/","title":{"rendered":"BARABA Kakve nema"},"content":{"rendered":"\r\n
Od najboljeg uvek mo\u017ee da se stvori jo\u0161 bolje\u2026 Zato smo re\u0161ili da sami sebe stavimo pred izazov, odemo korak dalje i stvorimo ultimativne rakije koje \u0107e pradstavljati samu esenciju na\u0161e posve\u0107enosti, vo\u0107a sa na\u0161eg podneblja, na\u0161eg iskustva i jedinstvenog na\u010dina proizvodnje. Iz tog izazova, stvorena je Baraba<\/em><\/strong>, linija premijum rakija na koje smo na svaki na\u010din ponosni, jer je to najbolje \u0161to dolazi iz na\u0161e ku\u0107e i predstavlja nas same i na\u0161u filozofiju u potpunosti.\u00a0<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n Za kvalitet bez kompromisa, kakav odlikuje Baraba rakije,\u00a0 potrebno je prvo da svaki plod bude savr\u0161eno zreo i zdrav, te da proces proizvodnje bude precizan i ta\u010dan, vo\u0111en vizijom celog na\u0161eg tima.<\/p>\r\n<\/blockquote>\r\n\r\n\r\n\r\n Da bismo sve to postigli, selekcionisali smo vo\u0107e iz najboljih delova sopstvenih vo\u0107njaka, jo\u0161 tokom sazrevanja biraju\u0107i stabla koja nose plodove odre\u0111enog kvaliteta. Na\u0161e vo\u0107e nosi pe\u010dat podneblje sa mnogo sunca i umerenom klimom i zemlji\u0161ta jedinstvenog sastava.\u00a0 Svaki plod u na\u0161em vo\u0107njaku ubran je rukama, a za Baraba<\/strong> rakije odabiraju se samo najbolji, savr\u0161eno zreli plodovi. Taj neponovljiv karakter vo\u0107a sazrelog u Pali\u0107kom kraju, sa toliko sun\u010danih sati i oceditim zemlji\u0161tem punim minerala, ne mo\u017ee da se ponovi na drugom mestu. Odatle poti\u010de rasko\u0161 mirisa i jedinstveni pe\u010dat teroara koji nas razlikuje.\u00a0<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n Svo vo\u0107e koje koristimo za Baraba <\/strong>rakije bere se rano ujutru, dok je jo\u0161 sve\u017ee, a zatim odmah odlazi na pranje i ru\u010dnu selekciju, kako se ne bi potkrali nesavr\u0161eni plodovi. Nakon mlevenja, vo\u0107ni kljuk fermenti\u0161e na temperaturi od 15 do 18 stepeni, u strogo kontrolisanim uslovima u posudama od inoksa. Proces se prati sve vreme i odvija bez dodavanja ikakvih ve\u0161ta\u010dkih primesa ili \u0161e\u0107era. U njemu je samo ono \u0161to dolazi iz prirode i samog vo\u0107a! \u010cim se fermentacija zavr\u0161i, kako ne bi do\u0161lo do kvarenja i ne\u017eeljinih procesa, kljuk ide na destilaciju u savremene bakarne destilatore. Na\u0161i kazani se pode\u0161avaju prema iskustvu na\u0161ih majstora i tehnologa, tako da se u destilatima sa\u010duva \u0161to vi\u0161e mirisa i ukusa vo\u0107a i dobiju maksimalno \u010diste rakije.<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n Ipak, i vo\u0107e i tehnologija sami ne bi bili dovoljni da napravimo ne\u0161to tako posebno kao \u0161to je Baraba<\/strong>. Za nju je potrebno i istinski dugo iskustvo, ono neuhvatljivo znanje koje se sti\u010de generacijama i nemogu\u0107e ga je nau\u010diti iz knjiga. To je snaga na\u0161e lokalne tradicije, vekovima negovane u krajevima oko Subotice i Pali\u0107a.\u00a0 Na na\u0161em jedinstvenom teroaru vo\u0107e se gaji i selekcioni\u0161e ve\u0107 stotinama godina. Zato je na\u0161 kraj mesto na kom su ro\u0111ene mnoge autohtone sorte kru\u0161aka, gro\u017e\u0111a, breskvi, kajsija i jabuka. Ta vo\u0107arska tradicija iznedrila je i potrebu da se najbolji plodovi pretvaraju u plemenita pi\u0107a. Iz takve tradicije, nastala je 1896. godine i Pali\u0107ka Vo\u0107arsko-vinogradarska \u0161kola<\/em> sa modernim rasadnikom, \u010diji je Podrum Pali\u0107<\/em><\/strong> u potonjim decenijama postao naslednik. Zato je u svaku kapljicu na\u0161e Barabe<\/em><\/strong> utkano genaracijsko iskustvo i vekovna tradicija stvaranja najboljg sa na\u0161e zemlje i od na\u0161eg vo\u0107a.<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n U ovom poslu va\u017ena je i strast, jer bez nje nema vrhunskog pi\u0107a. A pravljenje rakije za nas je pucketanje u buradima tokom vrenja, zrak sunca u kapi bistre i mirisne rakije, prvi dodir pi\u0107a na nepcima i u\u017eivanje u prvom mirisu, radost zbog posla koji je ura\u0111en valjano, na svojoj zemlji, od sopstvenog, bri\u017eljivo biranog vo\u0107a i pomo\u0107u znanja i iskustva koji su se tokom dugog vremena pretvorili u ponos. Zbog svega toga, Baraba <\/em><\/strong>rakije prozvode se u veoma ograni\u010denim koli\u010dinama i dostupne su isklju\u010divo u odabranim ugostiteljskim objektima i specijalizovanim radnjama.<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n Napokon, na\u0161e najbolje rakije sa dobrim razlogom nose ba\u0161 ime Baraba<\/em><\/strong>! Na\u0161u Barabu je izgradilo iskustvo i zato je on samouveren i karakteran, ugla\u0111en i doteran, ali uvek opu\u0161ten. Ta\u010dan je i precizan, ali slobodan i nezavistan. Baraba je hedonista, ali umeren u svemu. Duhovit, ali ozbiljan, Baraba se ne pla\u0161i da do\u0111e do ivice, ali nikada ne pre\u0111e granicu. Baraba zato impresionira i ostavlja trag.\u00a0<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n Dobrodo\u0161li u Barabin svet. Dobrodo\u0161li u svet vrhunskih rakija\u2026<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n \u00a0<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n \u00a0<\/p>\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n